Απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας στο ερώτημα γιατί αρνείται να εφαρμόσει λύσεις που υπάρχουν για τη συνέχιση της εκπαίδευσης δύο μαθητών της πρώτης γυμνασίου στη Γαύδο ζήτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με Επίκαιρη Ερώτησή του στη βουλή.
Η τρίτεκνη οικογένεια έχει επιλέξει να ζει στη Γαύδο. Το ένα παιδί είναι στο νηπιαγωγείο και τα άλλα δύο στην πρώτη γυμνασίου. Θα πήγαιναν αν μπορούσαν, αλλά δε μπορούν γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στη λειτουργία γυμνασιακής τάξης και λέει ότι τα δύο παιδιά πρέπει να φύγουν στην Παλαιόχωρα όπου λειτουργεί γυμνάσιο. Ο πατέρας των παιδιών βιοπορίζεται ως αγρότης και δε μπορεί να μετακομίσει, άρα θα πρέπει η μητέρα να μετακομίσει με τα δύο παιδιά στην Κρήτη και η υπόλοιπη οικογένεια να μείνει στη Γαύδο. Και όσο η οικογένεια δε χωρίζεται και δε μετακινείται η μισή στην Κρήτη, τα παιδιά χάνουν μαθήματα και επιπλέον παίρνουν και απουσίες, με κίνδυνο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να μείνουν στην ίδια τάξη. Μας μιλά για “παιδαγωγική” το υπουργείο και θεωρεί παιδαγωγικό να χάσουν μία χρονιά οι δύο μαθητές.
Είπε η υφυπουργός Παιδείας ότι “κανένας φορέας δε διατύπωσε καμία πρόταση να γίνει εκεί γυμνάσιο”. Ο Δήμος Γαύδου σε ανακοίνωσή του στις 20 Αυγούστου αναφέρει ότι “στις 12-1-22 ο Δήμος Γαύδου με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως υπογεγραμμένη από τη Δήμαρχο, αιτήθηκε την ίδρυση Γυμνασίου στη Γαύδο. Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 26-1-22 το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου συνεδρίασε αποφασίζοντας “τη στέγαση του Γυμνασίου σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου” και “τη διαχείριση του σχολείου και την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών από ιδίους πόρους”.
Είπε η κ. Μακρή στη βουλή ότι σε αντίστοιχη περίπτωση έχει υπάρξει πρόβλημα με τη στελέχωση λόγω της απόστασης και της δυσκολίας της συγκοινωνίας. Η ΕΛΜΕ Χανίων προτείνει λύση: “Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η Α’ τάξη του γυμνασίου, ενώ θα μπορούσε να γίνει χρήση της πρακτικής της ειδικής προκήρυξης για αναπληρωτές καθηγητές, δηλαδή να μεταβούν εκεί εφόσον το επιλέξουν καθηγητές από την ευρύτερη περιοχή του νησιού μας. Είναι βέβαιο ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα ανταποκριθούν”, λέει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γ. Κυριακάκης.
Λύσεις υπάρχουν. Το υπουργείο δε θέλει να τις εφαρμόσει.
“Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή τη στιγμή κλείνετε και συνενώνετε τάξεις στο δημοτικό σχολείο Δραπανιά στον Κίσσαμο, και στα σχολεία του Γερανού Πλατανιά οι μαθητές μπαίνουν σε ‘δεύτερη μοίρα’ αρκεί να ‘βγαίνουν οι αριθμοί’. Από εξαθέσια τα σχολεία γίνονται πενταθέσια. Έχουμε παράνομα λουκέτα στα σχολεία. Στο Γαράζο Μυλοποτάμου επιχειρείται το κλείσιμο του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, παρόλο που πληρούν τον ελάχιστο αριθμό παιδιών. Στον Μυλοπόταμο -όπου έχουμε τόση σχολική διαρροή- πηγαίνετε να εντείνετε τα προβλήματα για να μην προσλάβετε ανθρώπους, αν και υπάρχουν λύσεις”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Η ουσία είναι αυτή: το υπουργείο δε θέλει να πληρώνονται εκπαιδευτικοί για να κάνουν μάθημα σε δύο μαθητές στη Γαύδο και δε θέλει να υπάρξουν αντίστοιχες διεκδικήσεις και από άλλες απομακρυσμένες περιοχές. Γι΄αυτό δεν ιδρύει γυμνάσιο στη Γαύδο, γι΄αυτό αναγκάζει μια οικογένεια να χωριστεί και να συντηρεί δύο σπίτια, γι΄αυτό αγνοεί τις εκκλήσεις από τόσες πλευρές. Να σταματήσουν τώρα να βάζουν απουσίες στους δύο μαθητές και να προχωρήσουν άμεσα στη λειτουργία γυμνασιακής τάξης.